Öğrencilerimiz sosyal yaşamda ebeveynleri, okulda ise öğretmenleri ve rehberlik birimi tarafından gözlemlenir.
Bu gözlemler sonucunda öğretmenler ve rehberlik birimi, aileyi ve öğrenciyi standartlaştırılmış zekâ ölçeği uygulanmak üzere alanında uzman merkezlere yönlendirir. Bu merkezlerde uzmanlar tarafından uygulanan testin sonuçları okul ile paylaşılır. Öğrencimiz Doğa Koleji Üstün Zekâlılar Eğitim Programı uygulanan kampüslerimizde eğitime devam eder.
Yeni kayıt aşamasında ise "Üstün Zekâlılar Eğitimi" programı uygulayan okullarımıza standartlaştırılmış zekâ ölçeği raporu ile gelen öğrencilerimizin öncelikle bu programdaki zekâ skorlarına bakılır. Zekâ skorları uygun ise öğrenci ve ebeveynler okul rehberlik birimimiz ile görüşür ve tüm koşulların sağlaması halinde kayıt gerçekleşir.
Doğa Koleji olarak, sorgulayan, öğrenen, üreten, yeniliğe açık, kendisinin ve ülkesinin geleceğine yön verecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Öğrencilerimizin bireysel farklılıklarına, öğrenme süreçlerinin çeşitliliğine ve sosyal gelişimlerinin önemine inanıyoruz. Bu sebeple ilkokul ve ortaokul düzeyinde KADIKÖY, ACARKENT, AVCILAR ve MAVİŞEHİR 3 Kampüslerimizde, üstün zekâlı öğrencilerin norm sınıflarla aynı kampüste ancak üstün zekâlı öğrenciler için hazırlanmış ayrı sınıflarda, farklılaştırılmış bir eğitim benimsenmiştir.
Üstün zekâlı öğrencilerin gelişim ve öğrenme süreçlerindeki farklılıklar göz önünde bulundurularak özel bir eğitim programı hazırlanmıştır. Alanında uzman eğitimciler tarafından, çağın gereklilikleri ve üstün zekâlı öğrencilerin beceri ve ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan eğitim programına fark dersler ilave edilmiştir. Bu fark derslerin yanı sıra farklılaştırılmış ana derslerle öğrencilerin gelişim ve öğrenme süreçlerine hizmet etmeyi amaçlıyoruz.
Üstün Zekâlılar Eğitim Programına ait tüm içerikler uzman bir kadro tarafından hazırlanmaktadır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinden alanında uzman akademisyenlerden de destek alınmaktadır.
Üstün zekâlı öğrencilerle ilgili uluslararası ve ulusal alanda yapılan çalışmaların büyük bir kısmı öğrenci-veli ilişkisi ve tutumları konusundadır. Doğa Koleji olarak bu çalışmaları yakından takip ediyor ve önemsiyoruz.
Üstün zekâlı öğrencilerin gelişim ve özelliklerine uyum sağlayabilmek, öğrencileri anlayabilmek ve iyi bir yönlendirici olabilmek adına dönemde bir, yılda iki kez olmak üzere Üstün Zekâlılar Bölüm Başkanımız tarafından kampüs bazında veli seminerleri yapılmaktadır. Bu seminerlerin içeriği üstün zekâlılar alanında yapılan yeni çalışmalar, Doğa Koleji olarak yapılan çalışmalar ve öğrenci-veli iletişimidir.
Doğa Kolejinde bütün öğrencilerimiz özel ve farklıdır. Her biri birer değerdir ve belli başlı yeteneklerle dünyaya gelmişlerdir. Bizler bu bilinçle onların her türlü ihtiyaçlarını rehberlik birimince takip etmekte ve zihinsel, sosyal, duygusal ve psikolojik alanlarda destekleyerek potansiyellerini keşfetme ve kullanma noktasında kılavuzluk etmekteyiz.
Üstün zekâlı öğrencilerimizin farkındayız ve onlar için hazırlanan müfredat programlarına rehberlik ilke ve teknikleriyle destek vermekteyiz. Üstün zekâlı öğrencilerimize, sosyal çevrelerini güçlendirme, iletişim becerilerini arttırma, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmekteyiz. İzleme ve değerlendirme süreçlerini diğer disiplinlerle birlikte yıl boyunca takip etmekteyiz.
Üstün zekâlı çocukların anlama ve yorumlama süreçlerinin farklılığı, ölçme ve değerlendirmede de farklılık uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple Doğa Koleji olarak ilkokul ve ortaokul düzeyinde; Hafta Sonu Çalışmaları (HSÇ), Doğa Akademik Gelişimi İzleme Sınavı (DAGİS), Hazır Bulunuşluk Sınavı (HBS), Yazılı Sınavlar, Alternatif Ölçme Araçları kullanılmaktadır. İlkokulda Doğa Schools Students Assessment (DOSA) ve ortaokulda Performans İzleme-Sentez-Analiz Sınavı (PISA) uygulanmaktadır.