20.04.2018 | Doğa Koleji

Milliyet - Liselere Girişte Yeniliklere Dikkat!

Liselere giriş sınavı için 1,5 ay kaldı. Başarıya giden yolda, artık her saatin değeri var. Uzmanlar, her ne kadar ikamete dayalı yerleştirme hakkı da olsa öğrencilerin sınava girip şanslarını denemelerini öneriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 10 Nisan’da Liselere Giriş Sınavı kılavuzunu yayınlamasıyla iyi bir lise hayali kuran öğrencilerin hazırlık süreci de hızlandı. Sınav, 2 Haziran’da yapılacak. Kılavuz, sınava 2 aydan kısa bir süre kala yayınlandı ve sınavla öğrenci alacak okulların listesi dahil, pek çok konu kılavuzla birlikte netlik kazandı. Ancak ikamete dayalı yerleştirme başta olmak üzere yerleştirmelerle ilgili hâlâ cevap bekleyen sorular var. O nedenle liseye geçecek yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin büyük çoğunluğunun sınavlara gireceği tahmin ediliyor.

Bu yıl yeni bir sistemle karşı karşıya olunduğuna ve sınavla öğrenci alacak okulların listesinin beklentileri karşılamadığına dikkat çeken uzmanlar, öğrencilerin sınava kalan 1,5 aylık kısa süreyi iyi değerlendirmelerini öneriyorlar. Bu süreçte, her şeyden önce, tüm olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmak; derslerden konu eksiklerini tespit edip, bu eksikleri tamamlamak; iyi bilinmeyen konuları tekrar etmek ve bol bol soru çözmek gerekiyor. Peki, öğrenciler sınava mutlaka girsinler mi, bu yıl sistemde neler değişti ve başarılı olabilmek için kalan süre nasıl değerlendirilmeli? Bu soruları uzmanlara yönelttik:

BU YIL, SORULARIN NİTELİĞİ DEĞİŞTİ

Doğa Koleji Rehberlik Uzmanları: MEB örnek merkezi sınav sorularını yayınladığında görüldü ki bu yıl sınav sorularının niteliği değişiyor. Öğrencilerin okuma hızı, anlama gücü, yorumlama, analiz ve sentez becerileri ön plana çıkacak. Dolayısıyla öğrencilerin bol bol deneme sınavı çözmeleri, farklı soru tipleri görmeleri iyi olacaktır.

Bu yıl, ders katsayılarında geçen yıla göre farklılıklar oldu. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri dersinin getirisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 4 kat daha fazla. Ancak bu bilgi yanıltıcı olmasın. Özellikle sıralama sınavlarında puansal getirisi ne olursa olsun, öğrencinin her dersten ve sorudan mümkün olduğunca puan alması ve en iyi sıralamaya sahip olması gerekir. Derslerin önem derecesi eşittir, hepsi çok önemli.

Aileler motive etmeli

Son bir buçuk ayı iyi değerlendiren öğrencilerin daha iyi sonuçlar elde edecekleri açık. Son ayda öğrenciler genel konu tekrarı yapmalılar. Bunun yanın sıra test becerilerini geliştirmeye yönelik deneme sınavı çözmeliler. Bu deneme sınavları gerçek sınav formatında olmalı. Süre tutulmalı ve zaman yönetimine dikkat edilmeli. Her denemeden sonra, soru kitapçığı analiz edilmeli, varsa yanlış ve boş sorulara dönüp bakılarak eksikler giderilmeli.

Son ayda sınava psikolojik olarak da hazırlık yapılmalı. Bu noktada aileler çocuklarını desteklemeliler. Çocuğunu elinden geldiğince çalışması için motive etmeliler. Sınav sonucu ne olursa olsun aileleri tarafından sevildiğini hisseden öğrenciler, sınava daha kaygısız girecekler ve özgüvenli bireyler olarak büyüyeceklerdir. Öğrencilerin duygusal olarak kendilerinin iyi hissetmeleri, sınavı tamamen hayatın merkezine koymamaları konusunda aileler hassas olmalılar.